Akdenizin besiginde yer alan Kibris, jeopolitik konumu ve zengin maden yataklari nedeni ile arkeolojik dönemlerden itibaren ayri bir önem tasimistir. Adanin zengin maden yataklarinin bir bölümüne sahip olan Güzelyurt bölgesi de geçmis dönemlerde adanin konumunda ayri bir degerdir. Bundan dolayi yogun bir sekilde iskan görmüs olan bölge tasinir ve tasinmaz arkeolojik kültür varliklari açisindan oldukca büyük bir öneme sahiptir. Güzelyurt bölgesinin zengin kültür mirasinin tesbit edilip kayit altina alinmasi ve korunmasi yönünde Güzelyurt Arkeolojik Yüzey Arastirma Projesi (GAYAP) baslatilmistir.
GAYAP kapsaminda genel olarak Güzelyurt İlçe sinirlari içerisinde yer alan ve Kibris madenciliginde ayri bir öneme sahip olan "Philia" (Filya) kültür sitelerinin jeostratejik konumlari göz önünde bulundurularak Kalkolitik–Erken Tunç Çaglari arasindaki geçis döneminin (M.Ö. 2500 -2300) ekolojik sisteminin her yönüyle degerlendirilmesi ve ada içerisinde ve disindaki çevre kültürler ile kiyaslanmasi amaçlanmaktadir. Bunun yanisira Neolitik döenmden Roma döneminin sonuna degin bölgenin arkeolojik envanteri hazirlanmıştır. Bunlara ek olarak bölgenin arkeolojik tahribat raporu hazırlanmıştır.
Bu bağlamda literatürde yer alan 17 ve ilk kez kesfedilen 3 arkeolojik tasinmaz kültür varligi bilimsel yöntemler uygulanarak envanter altina alinmistir. Söz konusu merkezler yayinla bilim dünyasina tanitilmistir.